Az ősszel együtt beköszöntött a hideg időjárás, de ennél valami sokkal jobb is kezdődik: a sütőtök-szezon! Így, én egy pirított zsályás, parmezános croutonokkal teli, picit csípős, sűrű sütőtök krémlevessel készültem nektek. A recept nehézsége csak annyi, hogy házi alaplevünk legyen, illetve, a bátor fűszerezés, ugyanis így jönnek elő a diós, édes ízek a sütőtökből.
Recept
Először is, hevítsünk olívaolajat egy magasfalú, nagy serpenyőben. Fogjuk a zsálya leveleinket és dobjuk a serpenyőbe, pirítsuk amíg sötétzöldek és ropogósak nem lesznek. Amikor ezzel megvagyunk, vegyük ki a zsályákat, majd helyezzük őket papírtörlőre lecsöpögtetni.
Amit kaptunk az egy szuperül ízesített olaj, amibe helyezzük a hagymát, zellert, répát, fokhagymát, rozmaring leveleket, chilit és egy nagy csipet sót és borsot. Főzzük alacsony lángon, körülbelül tíz percig, vagyis addig, amíg a zöldségeink puhává és édessé válnak.
Adjuk hozzá a zöldség keverékünkhöz a felkockázott tököt, illetve a csirkealaplevet. Főzzük nagyjából fél órán keresztül.
Ameddig a levesünk fő, készítsük el a croutont! Olívaolajjal kenjük be a kenyér mindkét oldalát, majd nyomkodjuk bele reszelt parmezán sajtba őket. Ha ezzel készen vagyunk, egy olaj nélküli teflon serpenyőben pirítsuk aranybarnára a kenyereink mindkét felét.
Ha, a tök már puhára főtt, akkor vegyük le a tűzről a levest és hűtsük le egy kicsit, fedő nélkül. Amikor kihűlt egy kicsit, akkor botmixerrel turmixoljuk simára. Miután pürés állagú lett a levesünk, kóstoljuk meg és nyugodtan fűszerezzük, ha nem elég pikáns az ízvilága. Tálaljuk a pirított croutonokkal és zsályalevelekkel.
Remélem, hogy a rengeteg sütőtök krémleves recept közül, az enyém maradandó élményt hagy maga után :)
Amire szükségünk lesz:
- olívaolaj
- egy csokor zsálya
- két vöröshagyma megpucolva és összevágva
- két angol zellerszár
- két répa
- 4 gerezd fokhagyma
- két ág friss rozmaringlevél
- 1 friss piros chili kimagozva, apróra vágva
- só, frissen őrölt bors
- 2kg sütőtök
- 2 liter csirkealaplé
- kenyér
- parmezánsajt