Szivárvány Konyha

Szivárvány Konyha

Lélekmelengető sütőtök krémleves

2015. október 06. - Szilvia Duska

Az ősszel együtt beköszöntött a hideg időjárás, de ennél valami sokkal jobb is kezdődik: a sütőtök-szezon! Így, én egy pirított zsályás, parmezános croutonokkal teli, picit csípős, sűrű sütőtök krémlevessel készültem nektek. A recept nehézsége csak annyi, hogy házi alaplevünk legyen, illetve, a bátor fűszerezés, ugyanis így jönnek elő a diós, édes ízek a sütőtökből.

 Recept

Először is, hevítsünk olívaolajat egy magasfalú, nagy serpenyőben. Fogjuk a zsálya leveleinket és dobjuk a serpenyőbe, pirítsuk amíg sötétzöldek és ropogósak nem lesznek. Amikor ezzel megvagyunk, vegyük ki a zsályákat, majd helyezzük őket papírtörlőre lecsöpögtetni. 

Amit kaptunk az egy szuperül ízesített olaj, amibe helyezzük a hagymát, zellert, répát, fokhagymát, rozmaring leveleket, chilit és egy nagy csipet sót és borsot. Főzzük alacsony lángon, körülbelül tíz percig, vagyis addig, amíg a zöldségeink puhává és édessé válnak. 

Adjuk hozzá a zöldség keverékünkhöz a felkockázott tököt, illetve a csirkealaplevet. Főzzük nagyjából fél órán keresztül.

Ameddig a levesünk fő, készítsük el a croutont! Olívaolajjal kenjük be a kenyér mindkét oldalát, majd nyomkodjuk bele reszelt parmezán sajtba őket. Ha ezzel készen vagyunk, egy olaj nélküli teflon serpenyőben pirítsuk aranybarnára a kenyereink mindkét felét.

Ha, a tök már puhára főtt, akkor vegyük le a tűzről a levest és hűtsük le egy kicsit, fedő nélkül. Amikor kihűlt egy kicsit, akkor botmixerrel turmixoljuk simára. Miután pürés állagú lett a levesünk, kóstoljuk meg és nyugodtan fűszerezzük, ha nem elég pikáns az ízvilága. Tálaljuk a pirított croutonokkal és zsályalevelekkel. 

Remélem, hogy a rengeteg sütőtök krémleves recept közül, az enyém maradandó élményt hagy maga után :)

sutotok.JPG

Amire szükségünk lesz:

  • olívaolaj
  • egy csokor zsálya
  • két vöröshagyma megpucolva és összevágva
  • két angol zellerszár
  • két répa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • két ág friss rozmaringlevél
  • 1 friss piros chili kimagozva, apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors
  • 2kg sütőtök
  • 2 liter csirkealaplé
  • kenyér
  • parmezánsajt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rainbowkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr407895576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása