Ez a recept a többihez hasonlóan elég gyorsan kivitelezhető és nincs szükségünk semmilyen nehezen beszerezhető alapanyagra ahhoz, hogy elkészítsük. Én azt szeretem benne, hogy nagyon könnyű, nem telíti el a gyomrot, illetve, hogy erdei gombából készül, ami már eleve csak finom lehet!
Recept
A szárított gomba beszerzése elsőre nehézkesnek tűnhet, de nagyobb piacokon általában kapható.
Először vegyünk egy mély tálat és áztassuk be a gombákat hideg vízbe, körülbelül egy óráig. A tálat rakjuk félre addig, amíg újra szükségünk lesz a gombákra.
Aprítsuk össze a hagymát kis kockákra, illetve a fokhagymákat vékony gerezdekre. Ezután jöhetnek a friss zöldségek: hámozzuk meg a répákat, majd a karalábéval együtt vágjuk őket kisebb cikkelyekre.
Egy lábasba hevítsünk fel, körülbelül három evőkanál olívaolajat, majd dobjuk rá az összes zöldséget együtt. Pirítsuk pár percig a zöldségeket és közben fűszerezzük ezt a keveréket sóval, borssal, illetve a kakkukfű apró leveleivel (a szárat nem kell belefőzni). Öntsük le a gombákról a vizet, majd ezt is adjuk hozzá a piruló zöldségekhez.
Pár perc pirítás után öntsük fel alaplével a zöldség keveréket és fedjük le a lábast. Én az alaplevet fagyasztva szoktam tartósítani kis zacskókban, de, ha ez nincs nálatok, akkor használjatok bolti alaplevet, vagy leveskockát végső esetben. Főzzük addig a levest, míg megpuhulnak a zöldségek.
Ha elkészült, tálalás előtt szórjátok meg egy kis aprított petrezselyem levéllel és fogyasszátok bátran ebben a hideg esős időben.
Amire szükséged lesz:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- fél fej karalábé
- 2 marék szárított erdei gomba
- 1 liter csirkealaplé
- olívaolaj
- só, bors
- 3-4 ág kakukkfű
- 1 csomag petrezselyem