Recept
Ezt a receptet néha elkészítjük otthon, ugyanis egy roppant egyszerű salátáról van szó, ami nagyon friss és egészséges. Nehézséget egyedül a polip beszerzése okozhat, de a csápos kis lényeket manapság könnyen beszerezhetjük, csak tudnunk kell a lelőhelyet. Tengeri halat és egyéb herkentyűket is beszerezhetünk például a Hold utcai piacon, a Vásárcsarnokban, vagy a Hegyvidék bevásárlóközpontban. Ki is látogathatunk Budaörsre, a halpiacra, ahol kényelmesen válogathatunk a széles választékból. Ha be tudtuk szerezni a polipot, akkor frissen lefagyasztva tudjuk tartósítani pár hónapig. A képen látható polip fagyott még.
Első lépésként a polipot tesszük oda főni. Kerítünk egy megfelelő méretű lábost, amibe a polip mellé helyezünk vöröshagymát, babérlevelet és pár szem borsot.
Felöntjük vízzel, készre főzzük. A főzési folyamat függ a polip nagyságától, nálunk is változó, hogy mennyi idő mire megfő. Szúrjatok a polip húsába időnként egy villát, ha már érzitek, hogy puha szűrjétek le, és tegyétek félre hűlni. (A főzési folyamat altarthat akár két órát is. Ennyi idő alatt finom puha lesz a polipunk húsa). Miközben a polip fő összevágjuk a salátába a zöldségeket. Kerül bele répa, angolzeller, shallot vagy sonkahagyma, kapribogyó, olivabogyó, és koktélparadicsom. A zöldségeket variálhatjuk ízlés szerint, többféle változattal is találkoztam már, néhol még krumpli, illetve szárított paradicsom is kerül bele. A felaprított zöldségeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk az ízlésesen felszeletelt poliphúst, majd olivaolajjal és frissen facsart citromlével meglocsoljuk.
A legvégén sózzuk borsozuk, frissen aprított petrezselyemzölddel megszórjuk, majd alaposan összekeverjük. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára, hogy az ízek kellőképp összeérjenek. Másanap finom, friss bagettel fogyasztjuk.
Amire szükséged lesz (4-6 adaghoz):
- 1 polip
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2-3 szárított babérlevél
- pár szem szemesbors
- 3 szál sárgarépa
- 3 szár angolzeller
- fél csésze olivabogyó
- egyharmad csésze kapribogyó
- shallot vagy sonkahagyma
- petrezselyem
- só, bors