Ezen a héten nem egy étellel, hanem egy széles körben ismert, édes, lélekhevítővel készültem nektek. Ez nem más, mint a forralt bor lesz! Az én receptem igencsak egyszerű, de az interneten elég sok, bonyolultabb verzió is fellelhető, például Jamie Oliver mandarinnal, vanília rúddal és babérlevéllel készíti. Mivel számomra a forraltbor spontán jutott eszembe egyik este, így leginkább arra korlátozódtam, hogy mik azok az alapanyagok, amik otthon megtalálhatóak.
Akkor következzen a recept!
Én egy olcsóbb kategóriájú, gyümölcsös vörösbort használtam, de szerintem bármilyen borból elkészíthető, mert a sok ízesítéstől, úgy sem fogjuk érezni a bor eredeti ízjegyeit. Tehát öntsük bele a bort egy nagyobb fazékba és kezdjük el alacsonyabb lángon hevíteni. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk (a neve ellenére), mert akkor elpárolog belőle az alkohol. Rakjuk bele a cikkelyekre vágott narancsot, a fahéjrudakat, a szegfűszeget, a csillagánizst. Ha van ott otthon kardamomotok, vagy őrölt szerecsendiótok, akkor azokat is nyugodtan használhatjátok. Öntsük bele a barna cukrot, kevergessük, hogy könnyebben feloldódjon.
Ezután, körülbelül 5-6 percig melegítsük, kóstoljuk, hogy elég édes, vagy ízes-e. Ha feloldódott a cukor és hevítési időnk is lejárt, akkor elkészültünk. A bort szűrjük le és kedves téli bögrékben már fogyaszthatjuk is! :)
Amire szükséged lesz (2 személyre):
- 1 üveg bor
- 2 rúd fahéj
- 5 db csillagánizs
- 10 db szegfűszeg
- negyed bögre barna cukor vagy méz
- 1 lehetőleg kezeletlen narancs