Szivárvány Konyha

Szivárvány Konyha

Fehérboros zsályás csirke

2016. január 25. - Szilvia Duska

 Recept

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető és a hozzávalókhoz is könnyen hozzáférhető recepttel jelentkezem. Azért szeretem ezt a zsályás receptet, mert megmutatja, hogy hány féle módon lehet variálni egy mindenki által könnyen beszerezhető alapanyagot, vagyis a csirkét! És ez csak egy, a több ezerből :)

Kezdjük is a csirkékkel! Én tanyasi csirkecombokkal csináltam, ezért tűnnek kisebbnek a képen, de persze bármilyen tartású csirkével elkészíthető, illetve mellből is, csak számolni kell vele, hogy kicsit szárazabb lesz a hús. 

Először vágjuk ketté a combokat, mossuk meg őket hideg víz alatt, majd papítörlővel töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk, majd masszírozzuk be a bőrüket és a húst olívaolajjal. 

nyers.JPG


Fogjunk egy serpenyőt és hevítsük fel, hogy nagyon forró legyen. A combokat ezután rakjuk a serpenyőbe, majd pirítsuk egy-két percig, hogy a bőrük szép aranysárgára süljön. Ha kész vagyunk az összes hús pirításával, akkor helyezzük egy tepsibe őket. A serpenyőt hagyjuk a tűzhelyen, mert most az a rész következik, hogy fel kell öntenünk fehérborral. A serpenyőn maradt rápirult csirkedarabokat kaparjuk fel, miután ráöntöttük a bort. Forraljuk egy percig körülbelül, hogy kipárologjon belőle az alkohol, majd öntsük bele a csirkékkel teli tepsibe.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd daraboljuk fel nagyobb cikkelyekre és rakjuk a csirkék közé. A fokhagymát én gerezdenként, a héjában szoktam megsütni, mert sütés után, kipréselve a héjukból nagyon finomak tudnak lenni. Tehát, rakjuk a csirkék közé a fokhagyma gerezdeket is, illetve tűzdeljük meg a csirkét, a friss zsálya levelekkel.

 

piritott.JPG

A fenti képen látható kompozíciót fedjük le alufóliával, majd helyezzük be a 180-200 fokra előmelegített sütőnkbe. Miközben, félóráig sütjük, vágjuk fel a koktélparadicsomokat félbe. Ha letelt a félóra sütési idő, akkor szórjuk meg a csirkéinket paradicsommal és rakjuk vissza alufólia nélkül, még egy negyed óra - húsz percre. Ezután, tegyük a sütőt pirító fokozatra és pirítsuk a csirkéket, amíg bőrük ropogós nem lesz (nagyjából 5-10 perc).

Ha elkészültetek, vegyétek ki a tepsit, várjátok meg míg kicsit kihűl, majd fogyasszátok egészséggel. Én rízzsel szoktam tálalni, de bármi egyéb működhet mellé köretként. Előfordulhat, hogy utólag még sózást igényel. Jó étvágyat hozzá, ez az én egyik gyors kedvencem, majd meglátjátok miért :)

zsalyas_csirke.JPG

 

Amire szükséged lesz (4 főre):

  • 4 db csirkecomb
  • egy csokor friss zsálya levél
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 15 db koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • só, bors

A bejegyzés trackback címe:

https://rainbowkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr358312312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása