Szivárvány Konyha

Szivárvány Konyha

Házi Bún chả

2015. november 21. - Szilvia Duska

Ez egy klasszikus vietnámi étel eredetileg, de sertéshús helyett én ragacsos garnélákkal készítettem, így vált ez az étel az én házias receptemé. Ízekben nagyon gazdag és változatos, fűszeres, édes-csípős ízkavalkádra számíthatunk. Szükségetek lesz pár extrább szószhoz az elkészítéséhez, de ezek nagyon sokáig felhasználhatóak lesznek a későbbiekben, úgyhogy érdemes beszerezni őket. Különböző ázsiai boltokban, vagy különlegességekkel teli boltokban mindig kaphatóak.

 

szoszok.png

hoisin szósz, halszósz és a házi szószunk

Recept

Először az öntetet készítjük el, amit egy csattos üvegben, vagy befőttes üvegben fogunk kivitelezni. Aprítsunk finomra egy chilit, akik csípősebben szeretik, azok kettővel is csinálhatják. Tegyük bele az üvegbe, majd adjuk hozzá a cukrot, ecetet, halszószt és a lime levet. Öntsünk erre a keverékre 1 dl forrásban lévő vizet, majd zárjuk le az üveget és rázzuk össze a szószt.

A következő hozzávalók jól mutatnak és kézre esnek, ha mindegyiket egy külön kis tálba helyezzük. Akkor is praktikus lehet, ha többen vagyunk és mindenki összeállíthatja a saját búnját az alapján, hogy milyen alapanyagokat szeret. Kezdjük a földimogyoróval! Pirítsuk meg, majd aprítógépben vagy mozsárban törjük össze őket és helyezzük egy tálkába. Következő a káposzta: vágjuk nagyon vékonyra majd keverjük össze egy tálban kb 4 evőkanál öntettel meg 1 evőkanál fehérborecettel. A friss fűszereket, vagyis a mentát és a bazsalikomot, illetve a koriandert aprítsuk össze és szintén tegyük egy tálba. A zöldhagymát és a jégsalátát daraboljuk fel, majd tegyük a babcsírával egy tálba.  Az uborkát vágjuk ketté és kiskanál segítségével szedjük ki a magjait, majd tegyük egy másik tálba. A sárgarépát hámozzuk, reszeljük és rakjuk tálkába. A rízstészták elkészítése változó lehet, általában tartalmaznak valamilyen útmutatót erre vonatkozóan. Az enyémet 5-6 percig kellett főznöm, majd leszűrtem hideg víz alatt és kész is.

A garnélákat pucoljuk meg pirítssuk kb 2 percig, majd öntsük rá a hoisin szószt és pirítsuk még 1 percig. Ezután rakjuk ezt is egy tálba. Ha nem szeretjük a rákot, vagy nem tudtuk beszerezni, akkor marhával, sertéssel vagy csirkével is tökéletes.

Az összes hozzávalót tegyük ki az asztalra, a kis házi öntetünkkel együtt. Rakjunk ki annyi tálat, amennyien vagyunk majd mindenki állítsa össze a saját ízlése szerinti bún chát! :) A szósszal locsoljuk meg bőven a tésztát, hogy ne legyen száraz, illetve ízben is nagyon sokat ad hozzá.

Az enyém így nézett ki:

bun_cha.JPG

 Amire szükséged lesz (4 főre):

  • 1 nagy marék héjnélküli, sózatlan földimogyoró
  • fél fejes káposzta
  • 1 csokor friss menta
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 4 szál újhagyma
  • fél fej jégsaláta
  • 1 tálca friss babcsíra
  • fél kígyóuborka
  • 2 sárgarépa
  • 150 gramm vermicelli rízstészta
  • 20 db garnéla
  • 4 evőkanál hoisin szósz

Öntet:

  • 1-2 db chili
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál halszósz
  • 2 db lime

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rainbowkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr638097148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása