Quinoa - az inkák aranya
Az inkák már 8-9000 ezer éve fogyasztották és termesztették ezt a növényt. A quinoa, vagyis rizsparéj egy pszeudocereália, vagyis álgabona. Na, ez szerintem elég volt ahhoz, hogy mindenkit elriasszak, hogy tovább olvasson, vagy ne adj Isten, elkészítse :) De valójában a helyzet nem ilyen bonyolult,a quinoát azért nevezik álgabonának, mert növény rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék közé, viszont elkészítésében hasonlóan kell eljárni, mint mondjuk egy rízsnél, vagy egy kusz-kusznál. A quinoa viszont azért a legmenőbb, mert a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, mert gluténmentes, illetve nagyon alacsony a szénhidráttartalma, viszont fehérje és rosttartalma magas. Vitamintartalma szintén magas, B, C, E, illetve foszfor, vas, kálcium, kálium és magnézium találhatóak a kis szemcsékben. Köretként és más alapanyag alternatívájaként is fogyasztható, de én most egy könnyű főételt készítettem belőle.
Recept
A quinoa beszerzése egy picit körülményesebb lehet, én egy ínyencségeket és étel különlegességeket árusító boltban szereztem be, de szerintem nagyobb bio boltokban is rátalálhattok. Az enyém így nézett ki:
Elkészítése roppant egyszerű: fél csésze mennyiséget 12 percig kell főznőtök egy lábas vízben. Amikor már kóstoláskor puhák a szemek, illetve egy ilyen kis kör alakú darab levált a szemekről, akkor lesznek tökéletesek. Szűrjétek le, és tegyétek félre egy tálban hogy le tudjon hűlni.
Főzés közben
Közben vágjátok össze apróra a szárított paradicsomot, illetve a kapribogyót. A salátát is vágjátok kisebb darabokra, mert akkor sokkal könnyebben tudjátok enni. Én még jalapeno konzerv paprikát használtam, azt is apróra vágva. Csak kreativitásotok szabhat határt annak, hogy miket raktok bele. Uborka, bébispenót, répa, cukkíni, bab, zöldbab, koriander, petrezselyem, chili szintén illik bele.
A lehűlt quinoához keverjétek az összeaprított alapanyagokat, facsarjatok hozzá egy fél lime-ot, öntsetek rá két kanál olívaolajat, sózzátok, borsozzátok. Alaposan keverjétek össze a hozzávalókat. A saját quinoa salátátok elő is állt, nem több, mint 20 perc alatt! :) Fogyasszátok egészséggel, mert ez valóban az egyik legegészségesebb és ízletesebb (ál)gabona! Ez az én verzióm:
Amire szükségetek lesz (1 főre):
- fél bögre quinoa
- szárított paradicsom
- 2 evőkanál kapribogyó
- saláta
- jalapeno konzerv paprika
- olívaolaj
- só, bors