Ezt a receptet szerintem bármikor elkészíthetitek, mert gyors, mennyei finom és nem viseli meg a gyomrot. Szükségetek lesz hozzá, valamilyen nagyobb méretű rákra, hogy a sütőben, páncéljában meg tudjátok sütni, de ha nem akarjátok a receptet követni, akkor csak simán serpenyőben is tudtok kisebb garnélákat készíteni. A páncélban sütés előnye, hogy megóvja a rákokat, hogy kiszáradjanak, emelett pedig egészen különleges édeskés ízt adnak a rákoknak. Én óriás skarlát garnélákat használtam, nagyjából hat darabot.
Recept
Én már egy ideje egy műanyag dobozban, fagyasztva tároltam a rákokat, így először kiolvasztottam őket. A mosogatóba meleg vizet engedtem, a rákokat pedig dobozostul beletettem, körülbelül fél-háromnegyed óra volt mire kiolvadtak. Miután ez meg volt, leöblítettem, majd megtörölgettem őket papírtörlővel. A rák hátán ejtsünk egy mélyebb, hosszanti vágást, szedjük ki a belsőségeeket, ha nincsenek előre megtisztítva. Óvatosan lapítsuk ki, figyeljünk, hogy ne szakadjon ketté. Ezt ismételjük meg az összes rákkal.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, alsó-felső sütésre. Aprítsunk chilit, friss bazsalikomot, illetve ahány rákunk van, annyi nagyjából 2X2 cm-es vajkockát. Helyezzünk minden egyes rákra egy darab vajkockát, illetve bazsalikomot és chilit. Sózzuk és borsozzuk is őket. Ha ezzel megvagyunk, akkor rakjuk be őket sülni 10-12 percig.
Amíg a rákok sülnek, addig készítsük el a salátát! Bármilyen fajtát használhatunk, én egy kevert, előre mosott rügysalátát választottam. Az öntet elkészítéshez mustár, pici fokhagyma, balzsamecet, olívaolaj, só és bors szükséges. A hozzávalókat keverjük simára, ízlésünk szerint bánjunk a fűszerek mértékével. Öntsük rá a kész öntetet a salátára.
A páncélban sült rákok
Vegyünk ki a rákokat a sütőből, vigyázzunk velük, mert nagyon forróak! Halmozzunk egy adag salátát a tányérunkra és tegyünk a tetejére néhány rákot. Szerintem annyira látványos az étel, hogy akár vendégeknek is simán tálalhatjuk :)
Az elkészült garnéla salátaágyon
Amire szükséged lesz (2 személyre):
- 6 db óriás skarlát garnéla, vagy más nagy méretű rák
- friss bazsalikom
- 1 fél db piros chili
- 50 gramm vaj
- 1 kiskanál dijoni mustár
- 1 kávéskanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 negyed gerezd fokhagyma
- só, bors